KLASA 6A

Materiały (PLIK PDF):

LEKCJA 27.03 - KLIKNIJ TUTAJ.

 


Lekcja 23.03 2020r.

Temat: ABC zdrowego życia - zdrowie na talerzu.

1. Składniki odżywcze możemy podzielić na następujące grupy:

  • budulcowe - białka
  • energetyczne – węglowodany i tłuszcze
  • regulujące – witaminy i składniki regulujące

2. Zapotrzebowanie energetyczne jest to taka ilość energii w postaci pokarmu dostarczona do organizmu aby umożliwić jego funkcjonowanie i rozwój.

3. Zapotrzebowanie energetyczne uzależnione jest od:

  • wieku
  • płci
  • masy ciała
  • aktywności fizycznej
  • rodzaj wykonywanej pracy – osoby dorosłe

4. Piramida zdrowego odżywiania przedstawia nam w sposób obrazowy jakie produkty powinniśmy spożywać codziennie, jakie należy ograniczyć, a jakie wykluczyć ze swojej diety.

5. Na opakowaniach produktów spożywczych podawana jest informacja o zawartości kalorycznej i energetycznej poszczególnych produktów.

Zadanie

1. Zbierz trzy opakowania po dowolnych produktach spożywczych – ćw. nr 3 str. 56 podręcznika – wypełnij tabelkę w zeszycie .

2. Obejrzyj filmy

- składniki odżywcze - LINK

- wartości składników odżywczych i kalorycznych - LINK 1, LINK 2

Jeżeli masz możliwości techniczne prześlij wypełnioną tabelkę na e–dziennik lub na e-maila Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. , w przypadku braku takich możliwości zadanie zostanie ocenione po powrocie do szkoły.

Back to top