KLASA 6A
Materiały (PLIK PDF):
LEKCJA 27.03 - KLIKNIJ TUTAJ.
Lekcja 23.03 2020r.
Temat: ABC zdrowego życia - zdrowie na talerzu.
1. Składniki odżywcze możemy podzielić na następujące grupy:
- budulcowe - białka
- energetyczne – węglowodany i tłuszcze
- regulujące – witaminy i składniki regulujące
2. Zapotrzebowanie energetyczne jest to taka ilość energii w postaci pokarmu dostarczona do organizmu aby umożliwić jego funkcjonowanie i rozwój.
3. Zapotrzebowanie energetyczne uzależnione jest od:
- wieku
- płci
- masy ciała
- aktywności fizycznej
- rodzaj wykonywanej pracy – osoby dorosłe
4. Piramida zdrowego odżywiania przedstawia nam w sposób obrazowy jakie produkty powinniśmy spożywać codziennie, jakie należy ograniczyć, a jakie wykluczyć ze swojej diety.
5. Na opakowaniach produktów spożywczych podawana jest informacja o zawartości kalorycznej i energetycznej poszczególnych produktów.
Zadanie
1. Zbierz trzy opakowania po dowolnych produktach spożywczych – ćw. nr 3 str. 56 podręcznika – wypełnij tabelkę w zeszycie .
2. Obejrzyj filmy
- składniki odżywcze - LINK
- wartości składników odżywczych i kalorycznych - LINK 1, LINK 2
Jeżeli masz możliwości techniczne prześlij wypełnioną tabelkę na e–dziennik lub na e-maila Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. , w przypadku braku takich możliwości zadanie zostanie ocenione po powrocie do szkoły.