„Śniadanie-najważniejszy posiłek w ciągu dnia”. Pod takim hasłem odbył się Światowy Dzień Zdrowego Śniadania w klasach I-II. W tym dniu, uczniów klas I-II odwiedziła pani dietetyk Monika Wróbel, która przeprowadziła zajęcia poświęcone zdrowemu odżywianiu.
Uczniowie dowiedzieli się, że zdrowe odżywianie to nie tylko zdrowa żywność. Ważne jest też, aby jeść pięć posiłków w ciągu dnia, o stałych porach i bez pośpiechu, systematycznie sięgać po nabiał, ryby, mięsa oraz ciemne pieczywo, a także pić dużo wody zamiast szkodliwych napojów gazowanych. Pani Dietetyk wspomniała też o niezbędnym ruchu oraz unikaniu słodyczy i chipsów, które są niezdrowe.
Uczniowie, w tym dniu przynieśli wszystko to, co niezbędne do wykonania zdrowego śniadania: świeże warzywa, masło, sery, wędliny, ciemne pieczywo. Pamiętając o higienie i bezpieczeństwie, uczniowie przygotowywali zdrowe kanapki. Uczniowie swoimi kanapkami częstowali swoich wychowawców, Pana Dyrektora oraz innych pracowników szkoły. Na kolejnych lekcjach wykazywali się swoimi umiejętnościami plastycznymi i muzycznymi.
Akcja była dla uczniów wspaniałą zabawą, integracją podczas prac grupowych oraz zwiększyła ich świadomość na temat zdrowego odżywiania i roli śniadania w diecie człowieka.
Edyta Jochymik