„Śniadanie-najważniejszy posiłek w ciągu dnia”. Pod takim hasłem odbył się Światowy Dzień Zdrowego Śniadania w klasach I-II. W tym dniu, uczniów klas I-II odwiedziła pani dietetyk Monika Wróbel, która przeprowadziła zajęcia poświęcone zdrowemu odżywianiu.

Uczniowie dowiedzieli się, że zdrowe odżywianie to nie tylko zdrowa żywność. Ważne jest też, aby jeść pięć posiłków w ciągu dnia, o stałych porach i bez pośpiechu, systematycznie sięgać po nabiał, ryby, mięsa oraz ciemne pieczywo, a także pić dużo wody zamiast szkodliwych napojów gazowanych. Pani Dietetyk wspomniała też o niezbędnym ruchu oraz unikaniu słodyczy i chipsów, które są niezdrowe.

Uczniowie, w tym dniu przynieśli wszystko to, co niezbędne do wykonania zdrowego śniadania: świeże warzywa, masło, sery, wędliny, ciemne pieczywo. Pamiętając o higienie i bezpieczeństwie, uczniowie przygotowywali zdrowe kanapki. Uczniowie swoimi kanapkami częstowali swoich wychowawców, Pana Dyrektora oraz innych pracowników szkoły. Na kolejnych lekcjach wykazywali się swoimi umiejętnościami plastycznymi i muzycznymi.

Akcja była dla uczniów wspaniałą zabawą, integracją podczas prac grupowych oraz zwiększyła ich świadomość na temat zdrowego odżywiania i roli śniadania w diecie człowieka.

Edyta Jochymik

sniadanie (2)
sniadanie (3)
sniadanie (4)
sniadanie (5)
sniadanie (6)
sniadanie (7)
sniadanie (8)
sniadanie (9)
sniadanie (10)
sniadanie (11)
sniadanie (12)
sniadanie (13)
sniadanie (14)
sniadanie (15)
sniadanie (17)
sniadanie (18)
sniadanie (19)
sniadanie (20)
sniadanie (0)
sniadanie (1)
Previous Next Play Pause
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

 

Back to top